Een foto…

Je hoort soms van die verhalen over louche advocatenkantoren. Ze scannen het internet op beeldmateriaal, om vervolgens de eigenaar van een website die een foto online heeft staan waarvan ze vermoeden dat er auteursrecht op zit, de schrik aan te jagen.

Ze dreigen meteen met rechtszaken omdat je zonder toestemming een foto publiceert, claimen ze. Voor een bizar hoog bedrag mag je met ze schikken. Het is nog maar de vraag of ze überhaupt de rechtmatige eigenaar van die foto vertegenwoordigen.

Je hebt te doen met dat lieve omaatje omdat ze via Google images een leuk poezenfotootje vond en op haar blogje zette.

Bij bedrijven proberen ze het ook. Het liefst passen ze deze agressieve methode zo rond de zomervakantie toe, in de hoop dat de junior medewerker die dan de post bemant het geld meteen overmaakt.

En ja hoor, in juli 2016 plofte ook bij ons kantoor zo’n sommatie op de mat. Van een advocatenkantoor uit het zuiden des lands, dat niet eens zo schimmig overkomt.

We zouden een foto van hun cliënt – zogenaamd een professioneel fotograaf – zonder rechten op onze website hebben gebruikt. Niet dat die cliënt even contact met ons opnam, om te vragen of we die foto wel netjes hadden gelicenseerd. Niet dat dit advocatenkantoor dat eerst even bij ons navroeg. Nee meteen een dreigende sommatie. Bam!

Of we even €2000 aan kosten van dat kantoor wilden afkopen, met torenhoge boetes, onder dreiging van veel hogere kosten en een rechtszaak.

Zie de sommatie. Ik heb hun naam vooralsnog maar even verbasterd. Opklik voor groot.

    

Ik was in die periode niet op kantoor. De medewerkers waren in rep en roer. De sommatie was duidelijk: schakel vooral een gespecialiseerde advocaat in. Dat deden ze. Ze staken uren in grasduinen in archieven, overleg met een advocaat, overleggen, telefoontjes. Tot ik er lucht van kreeg en ingreep.

Er is een website waar vliegtuigfans foto’s aanbieden en voor een paar tientjes licenseren. Het zijn vaak piloten die stiekem tijdens werktijd kiekjes maken (ten strengste verboden door airlines) en dus onder pseudoniem die foto’s aanbieden. Iedereen kan dus beweren dat ze eigenaar van foto’s zijn.

Op die website hadden we een toffe foto gevonden, die we voor een white paper wilden gebruiken. Ik wist zeker dat we die foto netjes hebben laten licenseren, via ons reclamebureau.

Ik bel dat advocatenkantoor een paar keer, maar krijg ze niet te pakken. Dan maar een mailtje. Dat hun cliënt best even had kunnen bellen. Dat ze zelf even hadden kunnen bellen, voordat ze hun aanname deden. Dat had hen en ons veel werk gescheeld.

Dat ze bij ons onnodig een hoop werk hebben veroorzaakt. Dus of ze die gemaakte uren willen vergoeden. Ik hoef dat geld niet, dus maak het maar over aan het Sofia Kinderziekenhuis.

Zie mail, opklikken voor groot:

Ik had bedacht, dat als ze zo sjiek waren het Sofia Kinderziekenhuis te betalen, ik ze een enorme bos bloemen zou sturen, en ze op social media de hemel in zou prijzen. Ik hoorde helaas niets meer. Al maanden niet. Af en toe dacht ik nog aan ze: zal ik ze een herinnering sturen? En toen! Mail, na ruim vier maanden:

En wij maar denken dat die Brabanders een beetje gevoel voor humor hebben. We hadden al bewijs van de bestelling, de factuur met betaalbewijs en de email met de hi-res foto die pas na betaling wordt opgestuurd met ze gedeeld.

    

Maar ondanks dat bleef men dreigen:

Ik heb gevraagd wie nu precies die cliënt is die ze beweren te vertegenwoordigen. Geen antwoord. Ik heb me laten vertellen dat advocaten verplicht zijn te vertellen wie ze vertegenwoordigen. Het niet noemen kan ze mogelijk zelfs een tik op de vingers van de orde opleveren. Boefjes.

Wat zijn ze stil hè!

Zal ik ze nog eens vragen of ze het Sofia Kinderziekenhuis al blij hebben gemaakt?

Wat zouden jullie doen?

Zijn er meer bedrijven die door dit kantoor of door andere kantoren worden belaagd?

 

 

Een gedachte over “Een foto…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s