Studenten behouden

Er was een tijd dat kennisinstellingen en bedrijven elkaar nauwelijks vonden. Gelukkig ligt dat achter ons. Bedrijven zitten te springen om goed personeel en de kennisinstellingen zien steeds beter in dat ze een rol en belang hebben in het stimuleren van de regionale economie. Dit is een pitch die we regelmatig houden, in dit geval was het bij eerstejaars bedrijfskunde:

Hoi ik ben Stef, oprichter van Jet-Stream, en nog een paar internetbedrijven hier in Groningen. Ik sta hier vooral namens de NOO, de Noordelijke Online Ondernemers. Dat is een groep van circa vijftig internetondernemers uit onze regio. 

Eerst een vraagje: wie van jullie komt uit deze regio?

(ongeveer 1/3 stak de vinger omhoog)
Ha wat leuk, dus twee derde koos voor Groningen, lekker ver weg van je ouders en de leukste partystad, ik begrijp jullie helemaal 🙂 

En wie van jullie blijft hier na je studie, over vier jaar?

(niemand stak de vinger omhoog)

Waar gaan jullie dan heen?

(antwoorden waren Amsterdam, bij een corporate werken zoals ABNAMRO, McKinsey, Ahold, Shell, etc)

Ik snap dat jullie geen krant meer lezen maar op Internet heb je naast snapchat en Pokemon ook nieuws hoor. Als jullie de trends een beetje volgen zie je dat grote corporates het zwaar hebben. Bijna allemaal zijn ze aan het saneren en reorganiseren en eigenlijk hebben ze geen idee of ze nog een toekomst hebben. Op mensen die bij sommige van die corporates werken wordt tegenwoordig op feestjes een beetje meewarig gereageerd. Hoe tof is het om je eerste baan te beginnen als medewerker #10000 in een bedrijf dat in mineur is? Als het Amsterdamse filiaal dan überhaupt nog bestaat? Het is toch helemaal geen leuke tijd om zo ergens te beginnen? Daarnaast staat zo’n bedrijf ook niet zo goed meer op je CV. Dus misschien zijn Amsterdam en corporates niet de beste keuze. Wat zijn dan betere keuzes?

(antwoorden waren: nou dan inderdaad liever bij coole en groeiende bedrijven, zoals Google, Facebook, Apple, Microsoft etc). 

Ja dat snap ik, want daar gaat het wel voor de wind. Maar is Amsterdam dan de beste stad om bij zo’n bedrijf te beginnen? 

(antwoord was: nee want in Silicon Valley gebeurt het)

Ja Silicon Valley, daar heb je een punt, want in een Amsterdams regiokantoor heb je ook weinig invloed bij die bedrijven. Silicon Valley dus! Dat is een interessante keuze. Weet je wat iemand met bedrijfskunde daar als starter zoal verdient?

(zaal heeft geen idee)

Ongeveer een ton. 

(wow dat is veel geld zegt de zaal)

Ja dat klinkt als een mooi salaris, ware het niet dat je in Silicon Valley alleen al €5000 per maand kwijt bent voor een brak huisje. Dat wordt dus twee baantjes nemen en 80 uur per week zwoegen, waar je ook medewerker #10000 bent in een hele grote machine. Is dat leuk?

Serieus, als je die kant op wil moet je NU deze zaal uitlopen en switchen naar een opleiding als programmeur. Een beetje programmeur verdient in Silicon Valley twee tot vier ton! Ja dat hoor je goed, al die nerds waar jullie hier een beetje om gniffelen omdat ze geen leuke date kunnen scoren, worden in Silicon Valley op de leukste feestjes uitgenodigd, en daar dansen ze met de mooiste studenten en studentes, terwijl jij ’s avonds je huur aan het bijklussen bent, haha. 

Maar goed, het nadeel van Silicon Valley is dus dat ze zichzelf de markt uit aan het prijzen zijn. 

En weet je wat nu het grappige is, dat Amsterdam internationaal wordt gezien als één van de beste plekken om een startup te beginnen. Alle ingrediënten voor een succesvolle internetstartup zijn aanwezig: veel slimme mensen, internationaal georiënteerd, spreken de talen, snappen handel, zien de wereld als de markt, bovenop het snelste internetknooppunt van de wereld, en omarmen snel innovatieve techniek. Daarnaast is er een liberaal en gunstig fiscaal klimaat, veel cultuur en mensen zijn er domweg hartstikke gelukkig. 

Dus jullie zaten er helemaal niet zo naast door Amsterdam te noemen. Je zat er wel naast met je corporates. 

Nou is het zo dat vanuit een internationale bril wij in Nederland allemaal in Amsterdam wonen. We zijn zo’n klein landje. Een Amerikaan lacht om een reistijd van twee uurtjes. Dat is Manhattan op en neer. Dus waar ze Amsterdam bedoelen, bedoelen ze heel Nederland, dus ook Groningen. 

En laat Groningen nu al die voordelen van Amsterdam ook hebben, maar niet de nadelen. Dankzij jullie, hebben we hier heel veel slimme mensen. We zijn hier net zo internationaal georiënteerd. En uit onderzoek blijkt dat mensen hier nog gelukkiger zijn dan mensen in Amsterdam. Je kan hier tenminste nog een normaal huis kopen. Kies je voor Amsterdam dan zit je al snel in Almere. Nou dan klinkt Groningen, als een van de tofste steden van het land helemaal niet zo gek toch? En hier is vrijwel geen criminaliteit. Mocht je toch kinderen willen tzt, dan is het hier schoner, veiliger, goedkoper, prettiger. Bovendien, Amsterdam is zo dichtbij, als je toch een keer die overvolle stinkstad 😉 in wil, je bent er binnen twee uurtjes en ook net zo snel weer weg. 

Groningen heeft nog iets unieks: een ecosysteem van bedrijven die elkaar goed kennen en helpen. Amsterdam kent dat niet op deze manier. We hebben een ongelofelijk leuke scene van internetbedrijven, en er zijn tal van activiteiten: in Groningen is de best lopende social media club, er zijn doorlopend hackathons, en tech festivalletjes, omdat mensen betrokken zijn en de wereld een beetje willen veranderen. Check Founded in Groningen maar eens. En bekijk TopDutch.com vooral, ik bedacht en schreef dat om de trots en positieve vibe in de regio verder aan te zwengelen en een rol in verduurzaming te claimen. 

Geloof vooral mij niet, geloof Deloitte. Volgens de Deloitte Fast 50, zitten weliswaar de snelst groeiende internetbedrijven in Amsterdam, maar Groningen staat op een mooie nummer twee. En waar Amsterdam niet stijgt, is Groningen met een enorme inhaalslag bezig. Mijn bedrijf stond ooit tweemaal in de Fast 50. Groningen domineert de top inmiddels. Er zijn hier honderden vacatures bij internetbedrijven, en niet alleen voor technici maar ook voor slimme bedrijfskundigen en marketeers. Hier gebeurt het.

Dus terwijl je eigenlijk vier jaar zo ver mogelijk van je ouders bent gaan wonen om vier jaar te kunnen feesten en hopelijk nog wat te kunnen studeren, ben je per ongeluk terecht gekomen in de stad waar de tofste banen en de grootste kansen liggen. Hoe cool is het om in een klein team in te stappen en het verschil te maken, de wereld te zien en de wereld te kunnen veranderen? We hebben je hard nodig om de groei door te zetten. 

En als je nog ambitieuzer bent: begin hier gewoon je eigen bedrijf. Wie doet je wat: je hebt geen gezin, geen hypotheek, dus je kan gewoon zelf een internetbedrijf beginnen. Er lopen hier heel veel actieve mensen rond in onze scene die je graag op weg helpen als je een goed idee hebt. Hoe gaaf staat dat op je CV? Dat je je eigen bedrijf begonnen bent? Het maakt niet eens uit of het je dan echt lukt: voor ons ben je dan sowieso een held. 

Succes met de studie en oh ja de studie Artificial Intelligence vind je bij de opleiding Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het kan geen kwaad dat je er iets van weet, straks, voor je carrière. 

Succes!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s